1.Uluslararası 5.Sürü Sağlığı ve Yönetimi Kongresi 14-17 Ekim 2018 tarihinde Antalya Belek’te Titanic Delux Otelde yapıldı.
Çok büyük ilgi gösterilen kongreye toplam 1000’e yakın kişi katıldı. Kongre 14 Ekim Pazar günü saat 15.30 ‘da Çiftlik Hayvanları Hekimliği Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Hasan Batmaz, Türk Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof.Dr. Ender Yarsan ve Dünya Buiatri Derneği Başkanı Prof.Dr. Émile Bouchard’ın açılış konuşmaları ile başladı. Daha önceki kongremize de çağrılı tebliğ ile katılan Dünya Buiatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Arcangelo GENTİLE de buzağılarla ilgili sözlü serbest bildirisi ile katıldı. Kongreye ABD’den 3, Kanada, İrlanda ve İspanya’dan 1 er olmak üzere 6 konuşmacı 8 çağrılı tebliğ sunmuşlardır. Ayrıca İtalya, İrlanda ve Bulgaristan’dan 1’er kişi serbest sözlü bildiri ile katılmışlardır. Ülkemizden 14 akademisyen ve 2 meslektaşımızın da sunduğu bütün çağrılı tebliğ konuları katılımcıların yoğun ilgisi ile takip edildi. Ayrıca kongrede 28 adet sözlü, 19 adet poster bildiri sunuldu ve 6 adet yurtdışından konuşmacıların yer aldığı özel sektör sunumu gerçekleşti. Çok sayıda sektörle ilgili firmaların standları kongre boyunca yoğun ilgi gördü. 16 Ekim Salı gecesi açık havada yapılan kongre partisinde Grup Rönesans, katılanlara çoşkulu ve eğlenceli gece yaşattı. Kapanış oturumunda Kongre Düzenleme Kurulu tarafından sponsorlara plaket ve teşekkür belgeleri verildi.
Kongrenin genel değerlendirmesinde; kongrede programlanan besleme, üreme ve meme sağlığı, enfeksiyon hastalıkları, ayak hastalıkları, nekropsi konuları ilgi ile izlenirken, “2016 yılında buzağılar ölmesin sloganıyla Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenen meslek içi eğitimlere” ek olarak bu kongrede buzağı sağlığı konuları meslektaşlarımıza ve sektör paydaşlarına 6 çağrılı bildiri ile anlatıldı.
Üç yüz elli katılımcı ile büyük bir ilgi gösterilen 2008 yılındaki ilk sempozyumdan sonra her seferinde artan katılımcı sayısı bu kongrede 826’ya ulaşarak derneğimizin ve alanımızın en büyük organizasyonu haline gelmiştir.
1.Uluslararası, 5.Sürü Sağlığı ve Yönetimi kongresine katılan 826 kişinin yaklaşık 120’sini akademisyenler, 200’ ünü firma temsilcileri oluştururken, 500’ünü klinik ve çiftlik veteriner hekimleri, zooteknistlerin oluşturması bizleri son derece memnun etmiştir. Artan katılımcı sayısı, bu toplantıda ikinci kez yer verilen serbest bildirilere önümüzdeki yıllarda biraz daha geniş yer verilecektir.
Bu tür toplantılarda ülkemizde daha kısa sürede ele alınması gereken birçok konu bulunmaktadır. Bu nedenle Derneğimiz olarak Sürü Sağlığı ve Yönetimi Kongrelerinin yapıldığı yılı takip eden yıllarda yine sığırcılığı ilgilendiren ayrı “Çiftlik Hayvanları Hekimliği Kongresi” düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu amaçla 14-17 Nisan 2019 tarihlerinde 1.Uluslarası Çiftlik Hayvanları Hekimliği Kongresi Fethiye’de yapılacaktır. Kongreye sığırcılıkla ilgili tüm alanlarda serbest bildiriler kabul edilirken, çağrılı tebliğler “sütçü ve etçi sığır işletmelerinde enfeksiyon hastalıklar” ve “besi sığırcılığı” gibi ülkemizin sığırcılığındaki iki önemli alandaki konulardan oluşacaktır. Yine daha önce 3 kez düzenlediğimiz Koyun-Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongresinin dördüncüsü Uluslararası olarak 4-7 Kasım 2019 tarihlerinde Kıbrıs’ta Girne ‘de yapılacaktır. Her iki kongremizde de sizleri görmekten memnunluk duyacağız.