4. Ulusal 1. Uluslararası Koyun Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongresi Tamamlandı

Derneğimiz tarafından düzenlenen 4. Ulusal 1. Uluslararası Koyun Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongresi 3-6 Kasım 2019 tarihinde Girne/KKTC’de gerçekleştirildi.

Image

Ülkemizde koyun ve keçi yetiştiriciliğinin mera ve çoban sorununun yanısıra; şap, PPR, mavi dil, çiçek gibi salgın enfeksiyon hastalıklar her zaman gündemde olan problemlerdir. Bu salgın enfeksiyonlarla birlikte kuzu-oğlak ölümleri ile kronik enfeksiyonlar, hastalıklar ve paraziter problemler her zaman sorun olmaya devam etmektedir. Bu hayvan türlerinin en ekonomik biçimde yetiştirilmesi, sağlıklarının korunması ve kayıpların önlenmesi veteriner hekimlik açısından son derece önemlidir. Bu konudaki gelişmeleri ve yenilikleri ortaya koymak için derneğimiz 2 yılda bir Koyun Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongreleri’ni düzenlemektedir. İlk olarak 2013 yılında Antalya’da başladığımız Koyun Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongresi, 2015’de Marmaris, 2017’de Bursa’da düzenlenmiş ve bu yıl 4.cüsü Kıbrıs’ta uluslararası olarak organize edilmiştir.

4.Ulusal 1. Uluslararası Koyun Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongremizde; ırk seçimi, üreme yönetimi, perinatal sağlığı, mastitis, metabolizma hastalıkları, kronik hastalıklar, endo ve ektoparaziter hastalıklar, ayak hastalıkları ve refah konularında olmak üzere toplam 10 çağrılı tebliğ sunulmuştur. Ayrıca 2 adet  özel sektör sunusu ve 10 adet serbest sözlü bildiri ve 2 adet poster bildiri sunulmuştur. Kongrede alanlarında uzman olan yurtiçi konuşmacılarımızın dışında Avusturya, İrlanda, Polonya, İspanya ve Kuzey Kıbrıs’dan 1’er çağrılı tebliğ ve yine İspanya ve Çek Cumhuriyetinden 1’er serbest sözlü tebliğ sunulmuştur.

Kongreye Dünya Buiatri Derneği Onursal Başkanı Prof.Dr. Walter BAUMGARTNER, Prof.Dr. John MEE ve Prof.Dr. Przemyslaw SOBIECH çağrılı sunumları ile katılmışlardır.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüseyin YILDIZ ve Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kürşad TURGUT da kongreye katılarak açılış konuşması yapmışlardır.

5.Ulusal ve 2.Uluslararası Koyun Keçi Sağlığı ve Yönetimi Kongresi 2021 yılında düzenlenecektir.